Een overzicht van het verleden van Italië

Winnaars van het recente WK, Italië is weer in het nieuws. Het feit dat Italië de beker won en tegelijkertijd leed onder de schande van een voetbalschandaal, is typerend voor dit complexe land.

Een overzicht van het verleden van Italië

Als je aan Italië denkt, is het bijna onmogelijk om niet aan het verleden te denken. Het is rijk en complex vanaf de oude Romeinse tijd, gaat verder door de turbulentie van het fascisme en eindigt uiteindelijk met het moderne land van vandaag. Italië heeft het allemaal mysterie, intriges, religie, schoonheid en karakter, en het bestuderen van het verleden van dit indrukwekkende land kan ons allemaal helpen de huidige cultuur van Italië te begrijpen.

De vroegste vermelding in Italië komt uit het paleolithicum, dat meer dan 200.000 jaar geleden plaatsvond. Italië werd echter niet echt een volledig gevormd gebied, totdat de eerste Griekse kolonisten in de achtste eeuw voor Christus in het land aankwamen. De naam Italië zou afkomstig zijn van de naam Italus, die een van de koningen van het gebied was, of het Homerische woord dat stier betekende. Tegen de derde eeuw voor Christus hadden de Romeinen het hele gebied van de Middellandse Zee, inclusief Italië, ingenomen en dit laarsvormige land werd onderdeel van het Romeinse rijk. Dit Romeinse tijdperk leidde tot welvaart en vrede voor het land van Italië, en dit duurde tot ongeveer 400 na Christus.

Het Germaanse volk werd rond 400 na Christus de heerser van Italië. Ze regeerden ongeveer 135 jaar totdat Justinianus in 535 het gebied voor Rome terugwon. Gedurende de volgende 1000 jaar werd Italië een gefragmenteerde groep stadstaten en de paden van de zuidelijke en noordelijke delen van Italië verschilden enorm. In het noordelijke gebied floreerden de stadstaten Genua, Florence, Milaan en vooral Venetië, zowel op het gebied van handel als politiek. Het zuidelijke deel van Italië, in gebieden als Sicilië, werd in de negende eeuw eerst door moslims overgenomen en in de jaren 1050 door de Noormannen. De gebieden van Sicilië en Napels waren vol onrust, maar ze produceerden ook het klimaat dat de Italiaanse Renaissance-beweging voedde, waar kunstenaars zoals Michelangelo verbluffende werken produceerden.

Tegen de jaren 1600 hadden de Habsburgers de controle over het gebied van Italië overgenomen en waren ze sterke heersers van veel stadstaten. Hun heerschappij was echter tegen en in 1861 hadden de kleinere stadstaten van Italië zich verenigd tot een volledig land dat bekend stond als Italië. Victor Immanuel II werd de eerste koning van Italië en het land bleef onder een vorst tot 1946, toen een republiek werd ontwikkeld.

Sinds die tijd is de republiek zonder onderbreking doorgegaan, op één uitzondering na. In de jaren dertig werd Mussolini de gekozen president, maar hij was voor alle intensieve doeleinden een fascistische dictator. Zoals u weet, werd hij afgezet toen Italië werd verslagen in de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien is het land een republiek gebleven.